lørdag 7. august 2010

Reise til Slovenia i august 2010

Altfor få har hørt stort om Slovenia. Slovenia, ja, ikke Slovakia. Slovenia, det rikeste landet av de såkalte tidligere østblokklandene har mer enn et par fine byer å by på. På få dager har jeg sett en av de vakreste byene jeg noensinne har sett; Ljubljana, den vakreste innsjøen jeg har sett; Bled, vært i en av verdens største grotter med fantastiske dryppsteinformasjoner, samt sett flere nydelige landsbyer og småbyer. Det er lett å gjøre seg forstått. Langt flere snakker engelsk her enn i andre postkommunistiske land jeg har vært i. Når man kjører på de fantastisk gode slovenske veiene (her burde noen sendes på studietur) og hører på Radio SI får man nyheter på engelsk, tysk og slovensk, samt trafikkmeldinger. Den kollektive transporten er også godt utbygd. Landet har gode togforbindelser. Kollektivtransporten i Ljubljana er genial. En kjøper et kort og fyller på så mange euro man vil reise for. Dette systemet har Slovenia hatt i ett år. Igjen – noen burde sendes på studietur.

Før jeg begynner å beskrive min fantastiske reise går jeg inn på det obligatoriske spørsmålet: hvordan kommer man seg dit? Det er nemlig ikke det aller enkleste. Det går foreløpig ingen direkteruter til Ljubljana fra Norge (mens du kan fly til fire destinasjoner i nabolandet Kroatia direkte fra Gardermoen). Imidlertid er det godt mulig å finne ruter der du kan mellomlande. Problemet er at det som regel er relativt dyrt, pluss at Slovenia ikke er det billigste landet å feriere i. Prisene er ikke som du forventer i resten av ”Øst-Europa”. Imidlertid går det an å finne billige direkteruter til destinasjoner ikke langt unna, som for eksempel i Kroatia, Østerrike eller Nord-Italia. Vi tok fly til Venezia og buss derfra til Ljubljana, Slovenia.

Ljubljana. Ljubljana er en utrolig liten hovedstad, men det gjør den bare desto mer sjarmerende. Byen har en liten gammelby, som ligger nydelig til på begge sider av elven Ljubljanica, en smal elv som renner rolig gjennom den koselige eventyr-aktige byen. Den kjennetegnes ellers av flere små broer over elven. Spesielt to av dem er kjente: dragebroen og trippelbroen. Dragebroen har – som det ligger i navnet – drager på hver side. Dragen er et symbol for Ljubljana, som også har en drage i byflagget sitt. Trippelbroen er altså tre broer ved siden av hverandre, designet av den store, slovenske arkitekten Jože Plečnik, som også har vært med på å gi resten av den ellers ganske barokke byen sitt særpreg. Forøvrig regnes Ljubljana som et godt sted for shopping. Det gigantiske handlesenteret BTC med over 400 butikker, tennis, badminton, gokart, badeanlegg, kino og mer er så stort at det går buss mellom de forskjellige avdelingene. Selve gamlebyen er imidlertid ganske fritatt fra glorete shoppingskilt. I stedet har de tatt vare på særpreget og man kan gå avslappet langs elven og se på vakre, fargerike hus, mens man nyter fantastisk slovensk is og coffee to go.

Bled. Bledsjøen er berømt. Dette er den vakreste innsjøen du kan tenke deg. Vannet er klarere enn den klareste norske fjellbekk, og det er varmt. På en pittoresk, nydelig øy, ligger en kirke. De grønnkledte bergene rundt sjøen er en fryd for øyet. Mens du ligger på rygg på en flytebrygge og nyter solen, eller sykler rundt sjøen, ror på en båt, blir rodd, eller kjører rundt med turisttog, eller guidet båttur har du utsikt til fantisk natur og et flott slott på et av bergene rundt. Selv om stedet er sterkt turistpreget blir en ikke plaget av det. Tvert imot er det herlig å ha så mange muligheter. Antagelig er det også godt tilrettelagt for å gå tur i naturen rundt innsjøen. Det er flere hoteller og oppholdsmuligheter. Det anbefales å leie bil for å få med seg Slovenias naturperler og koselige småbyer.

Alpene. Slovenia er et alpeland. Flere steder er det godt utbygd med gondoler som tar deg opp i skyene. Vi føk en kilometer opp ved Bohinj-sjøen, til Vogelfjellet. Ikke slå deg til ro med at du har sett fjell før. Alpene er en opplevelse i seg selv, og Slovenia har fantastiske skifasciliteter.

Vakre småbyer. Slovenia har flere vakre småbyer, og bygdene er koselige. Selv på bygden kan du gjøre deg forstått med engelsk eller tysk (hvertfall blant de unge). Vi besøkte Škofja Loka og Kamnik. Mest sannsynlig vil du ikke høre særlig mye om den sistnevnte byen, men faktum er at den er langt mer trivelig og vakker enn Škofja Loka og Maribor, Slovenias neststørste by. Imidlertid oppleves den som sovende og stille sammenlignet med Ljubljana.

Grotter. Slovenia er berømt for grottene sine. Spesielt Postojnagrotten og Škocjan-grottene er kjent. Postojnagrotten er over 20 km lang. På turisttur får du se 5 km. Dette er kanskje det mest turist-oversvømte stedet i Slovenia. Et langt tog fylt med turister tar deg inn i fjellet. Dryppsteinsformasjonene er vakre og fascinerende. Dette må oppleves. Slovenia er også hjemsted for den såkalte menneskefisken, proteus anguinus, som er blind og lever i grottene. Den ser ut som en drage, har både gjeller og lunger og kan bli opp til hundre år. Før Slovenia fikk euro kunne man se menneskefisken på den lokale valutaen, tolaren.

Slovensk mat. Det er ikke vanskelig å finne god mat i Slovenia. Slovensk mat byr på mye forskjellig. Det mest spesielle er kanskje det berømmelige hestekjøttet. Jeg spiste både hestebiff og hesteburger. Guidebøker og folk som har vært i Slovenia gjør et stort nummer av hesteburgere. Jeg spiste en stor en i den vakre Tivoliparken i Ljubljana. Jeg foretrakk hestebiff, men det er morsomt å ha smakt den berømmelige hesteburgeren.


Slovenia er et vakkert land som er lett å reise i, ihvertfall om man har råd. Det er ikke stedet å reise på billigferie – men det er verdt hver euro.

2 kommentarer:

Monica sa...

Hei!
Det va veldi arti å lese blogg-innlegget ditt fra Slovenia. Selv har jeg vært der 3 ganger og fått opplevd nesten hele landet. Arti at andre også opplever dette landet som bare helt fantastisk. Har en "venn" fra Komen, nær Nova Gorica, som jeg bruker å være hos. Skal igjen reise dit i september og håper å oppleve mer av et særdeles flott land!!! :))

Nikolai sa...

Takk for hyggelig kommentar. Slovenia er virkelig et vakkert land, og det overgikk til og med forventningene mine, som var veldig høye.

Heldig du er som har kontakter du kan være hos. Det beriker alltid en reise å være i kontakt med folk som bor i landet man besøker. =)