søndag 8. august 2010

Gylne tider - en film på den rumenske bølgen

Rumensk film er visst i vinden. "Gylne tider" har nå karret seg til lerretet også i Norge, noe som jo i og for seg nærmest må kalles en bragd. Man snakker ellers om "den nye, rumenske bølgen" som Ny Tid har skrevet om. En anmeldelse av filmen kunne forøvrig leses i Dagens Næringsliv så tidlig som i DN Magasinet 31.juli/1. august. Honnør til DN for det.

"Gylne tider" viser morsomme historier fra Ceauşescus regime. Tittelen kan vel sies å være ironisk. Filmen er egentlig humoristiske kortfilmer. Det skal visstnok være fem av dem i "Gyldne tider", men på kino i dag viste de bare fire. Regissøren Cristian Mungiu har skrevet manus til alle episodene, samt regissert to av dem. Tidligere har han regissert filmen "4 måneder, 3 uker og 2 dager".

Filmen er vel verdt å få med seg. Salen lo godt. Det beste er kanskje filmens annerledeshet: at den skaper litt mer røre på kinokartet. Dessuten gir det et visst perspektiv på kommunistperioden, selv om den såklart er overdrevet for humorens skyld.

I en av kortfilmene ser vi mangelen på butikken i klart lys. Julegrisen står i fare. Eller rettere sagt - først står en familie i fare for ikke å få grisen på bordet. Senere står selve grisen i fare. Den bekymrede familien smugler en levende gris inn i leiligheten, men sliter så med det forferdelige dilemmaet hvordan de skal avlive den. De bestemmer seg etterhvert for å gasse den ihjel, og hvordan det går for seg finner du best ut ved å se filmen.

http://www.vg.no/film/film.php?id=10984

Ingen kommentarer: