fredag 4. mars 2011

Oppskrift på litauiske potetpannekakerMat er kultur. Å lage mat kan være gøy om det ikke er ferdigproduserte poseprodukter som alltid smaker det samme og alltid has i mikroen på samme vis. Vi har vært så heldige at vi i Norge de siste årene har fått et fantastisk mangfold i restauranter og mat i butikkene. Imidlertid ligger ikke Norge så langt fremme på dette som dere gjerne skulle tro. Utvalget er lavere enn f.eks. i Litauen og sikkert mange andre europeiske land. Den matkulturen som er spesielt dårlig representert i Norge er den øst-europeiske og baltiske, til tross for at vi har mange mennesker fra disse landene i Norge. Det er mye god mat herfra og det er store muligheter for dem som vil utnytte det uoppdagede baltiske eller ukrainske kjøkken. Spesielt er det mye sunn og mettende mat å finne her. I Litauen er man eksperter på potet og sopp, for eksempel. Norge ligger nederst på potetspiselisten i Europa for tiden. Selv italienere spiser mer potet enn nordmenn! Alt i alt er det ikke så synd, fordi potet ikke er så sunt som tidligere trodd, og en ihjelkokt potet er heller ikke god. Imidlertid kan man gjøre mye godt med potet! I Litauen har man potetkaker, potetpannekaker og cepelinai, som minner om kumler eller raspeballer, bare at de er bedre.

Vil du prøve noe nytt og godt, kan du prøve denne oppskriften på litauiske potetpannekaker. Jeg minner også om tidligere oppskrifter på bokhvetepannekaker og borsjtsj (rødbetesuppe).

Du trenger 1 kilo potet, 2 vanlige løk, 2 egg, 2 spiseskjeer mel, og salt og pepper, og olje for steking.

Potetene skrelles. Deretter skal de raspes. Du kan eventuelt kutte dem i biter og ha dem i en blender. Eller du kan bruke sånn avansert kjøkkenmaskin. Uansett - dette skal bli nærmest suppeaktiv.

Løkene skrelles. Løken skal også raspes eller moses. Om du bruker blender må du også her skjære i små biter først, hvis ikke blir det bare rot.

Potetmassen og løkmassen blandes. 


Pisk egg. Bland i røren.

Ha i to spiseskjeer mel og smak til med salt og pepper. 


VIPS!


Nå kan du selvfølgelig steke potetpannekakene. Til dette bruker du helst olje. Denne røren tar til seg mye av stekefettet og du må antagelig fylle på med olje senere også. Tenk da over at enkelte typer olje er sunnere enn andre. Unngå solsikkeolje, ihvertfall.

Størrelsen på pannekakene skal være som små lapper, snarere enn store pannekaker. Årsaken er at disse henger dårligere sammen enn vanlige pannekaker og faller lett fra hverandre om det blir veldig stor størrelse på dem. Pannekakene kan serveres med hva du vil, men jeg foretrekker sopp, bacon eller ordentlig kaviar, hvilket ikke betyr Mills-tube.

Kos dere med maten!5 kommentarer:

Ilja sa...

OBS!

Poteters pannekaker er IKKE litauisk mat, desverre. Dette er hviterussisk mat. Men i Litauen de er også populære.

Nikolai sa...

Hehe - men dette er fra litauisk kokebok. ;)

Potetpannekaker finnes også i norsk matlaging, men det er nesten ingen som vet hvordan man gjør det. ;)

Ilja sa...

Ac og til, jeg lager dit bare poteter salt og pepper. Og ingenting mer. Neida, kan også lage litt dill. Da smak skal bli veldig fersk.

miss.impossible sa...

Prøvde oppskrifta - de ble kjempegode!

Nikolai sa...

Så hyggelig! =D