mandag 14. mars 2011

Omtale av eurovision-sanger del 1

Nå er alle Eurovision-bidragene klare. Eurovision er på mange måter et kommersielt og lite kunstnerisk foretagende, men konkurransen har visse positive trekk. Av alle internasjonale konkurranser, er kanskje Eurovision blant dem som best gir en mulighet til å vise frem musikk fra mindre europeiske land. Kanskje spesielt i Norge kan vi vel ikke nekte for at amerikansk musikk overprioriteres over europeisk, noe som ofte er synd, da veldig mye god europeisk musikk ikke når norske radiostasjoner, og i enkelte tilfeller kanskje nettopp fordi det er europeisk, og ikke amerikansk.

Til tross for noe lav kvalitet på størsteparten av bidragene, er Eurovision spennende både for musikk- show- og Europa-glade mennesker. I år er etter min mening nivået lavere enn på flere år, men selv nå er det noen sanger som er godt hørbare, og allerede har rukket å bli spilt en del ganger både på mp3-spilleren min og datamaskin.

På debattfora på nett er det ofte klaging over at Øst-Europa som regel gjør det bedre enn Vest-Europa i Eurovision. Det tragiske er at norske kommentatorer jevnt frem ofte lar være å høre nøye etter på bidragene fra øst, og fester seg mer ved Storbritannia, Benelux-landene og Frankrike: land som knapt kan sies å ha sendt musikk til konkurransen de senere år. Det er en skjevbalanse i Eurovision: Nord-Europa og Øst-Europa er mer engasjert i konkurransen, og har derfor ofte bedre bidrag enn de sørlige og vestlige landene. I år ser Storbritannia og Frankrike ut til å ha tatt skammen inn over seg da de ikke en gang har kjørt Eurovision som konkurranse, men latt noen mystiske "de" utpeke en låt som definitivt skal bringe æren tilbake til landene. Det kommer ikke til å skje. Også i år tror jeg et nord- eller øst-europeisk land kommer til å vinne Eurovision, rett og slett fordi det er derfra de beste bidragene kommer, jevnt over.

Jeg gir nå en gjennomgang av noen av sangene, for så å fortsette i et senere innlegg.

Albania utmerker seg ofte. Det gjør landet også i år, men ikke positivt denne gangen. Aurela Gace synger "Feel the passion". Sangen har noen etniske elementer og er således interessant. Hovedproblemet er at den ikke er pen å høre på. Dette er selvfølgelig et subjektiv anliggende, men i den grad damen synger med innlevelse og intensitet, noe hun vel gjør, blir meningen vanskelig å fange når hun synger såpass utydelig som hun gjør. Albania har også denne gangen en relativt god musikkvideo, og her ser de ut til å ville vise mest mulig frem av landet, et land som forøvrig har blitt spådd kanskje kunne bli et nytt turist-hotspot om ikke så altfor lenge. Bidraget er på mange måter bra på den måten at det bruker noe av potensialet som ligger i Eurovision som konkurranse, men sangen mangler trykk, og er ikke såpass særpreget eller eksotisk at den får oppmerksomhet på grunn av det heller. Samtidig har jeg sett at en del har likt sangen på nett. Jeg tipper den kommer veldig lavt. Terningkast 2. http://www.youtube.com/watch?v=FQXMK1Rw7nw

Armenia skuffer. Stort. Landet har ikke vært med i Eurovision i mange år, men hadde i fjor et av de beste bidragene, da Eva Rivas sang "Apricot Stone". I år sender de Emmy med "Boom Boom". Sangen forsøker å være morsom, lett og smårar. Det kunne den kanskje vært, om vi ikke hadde hørt det tusen ganger før. Det kan godt hende at vi får høre at "your kisses like-a-like-a boom boom chaka chaka" både i semifinale og finale, ettersom det ikke er så mange andre sanger i samme kategori, men la oss håpe vi slipper. Terningkast 1. 


Aserbajdsjan har som de to andre Kaukasus-landene hatt gode bidrag de årene de har vært med, og var i fjor selve storfavoritten da Safura deltok med "Drip Drop". Hun klarte imidlertid ikke vinne, noe mange begrunnet med motvillighet mot å stemme på låten da den kom nettopp fra Aserbajdsjan, som jo er et hovedsakelig muslimsk land, aller lengst øst i Europa, bare såvidt på den europeiske siden av Uralfjellene. Nettopp at Uralfjellene danner Europas østligste grense ser folk ut til ofte å glemme, og at Kaukasus-landene derfor er europeiske. Dette viser også Aserbajdsjan i år. Som i fjor sender de en moderne, pen og gripende popsang. I år er det Ell og Nikki som deltar med "Running scared". Sangen har selvfølgelig fått en proff musikkvideo, og sangerne er selvfølgelig sjokkpene. Det er sånn sett nærmest noe kynisk over Aserbajdsjans bidrag, da de gjennomført er supergode, slik også Ukrainas bidrag var det over noen år (2004-2009). "Running scared" er en enkel poplåt, og ikke revolusjonær på noen måte, men den er en god poplåt, og er lett å få tak på. Den går garantert til finalen, og kommer nok høyt. Den vinner nok ikke, noe som på enkelte måter er synd, da det ville vært kjempekult å se Eurovision-finalen i Baku. Terningkast 5. http://www.youtube.com/watch?v=Pf5RE2C97mU


Belgia er et av få land jeg som regel totalt overser. Landet byr som regel nærmest garantert på en av "tissepausene" i løpet av Eurovision-kveldene. I år stiller det seg annerledes. Det betyr ikke at sangen er bra. "With love baby" med Witloof Bay er på enkelte måter en typisk belgisk eurovision-sang: småhumoristisk, rar, billig og pussig. Men uten å kunne dra noen begeistring. Noen kan kanskje trekke et lettelsens sukk: oi, det er noe annerledes her. Men annerledesheten byr ikke på mer enn nivået du kan finne i et obligatorisk pausenummer på et prateproblem på en statskanal. Det oser rett og slett litt for mye av at noen har sittet i en kjeller og lekt seg med lyder og ledd litt, og tenkt - jo, dette kan vi sende til Eurovision. Nummeret er ikke kjedelig, og derfor kan vi godt holde oss i sofaen mens Belgia fremfører sin låt i år, men selv om man skulle la seg lede ut i fristelse til å stemme på dette, må vi være såpass ærlige med oss selv å innrømme at vi egentlig ikke kommer til å høre på sangen noe mer. Terningkast 2. 


Bosnia-Hercegovina er et land som jeg har stort sett blanke forventninger til. Rett og slett fordi landet av og til slumper til å sende noe dårlig, av og til noe bra. I år har de sendt den smilende, sjarmerende og noe tilårskomne mannen Dino Merlin som synger låten "Love in rewind". Sangen han fremfører er slettes ikke så verst: sangen er behagelig å høre på, teksten er ikke like bortkommen som de ofte klisjepregede poplåtene som dominerer Eurovision. Han synger: "One to hundred, multiplied by you, it all looks great, it all looks good. Healthy children go to school, my daughter´s in love, my son loves too". Sangen vil kanskje forsvinne litt i mengden, men er da Belgias rake motsetning. Denne legger vi kanskje ikke merke til, men vi vil egentlig høre på den. Terningkast 4.


Bulgaria skulle jeg gjerne ha hoppet over. Poli Genovas "Na Inat" er rett og slett ikke bra. Sangen kan muligens sette seg mellom ørene etter en stund, til tross for en enkel produksjon, men det tar noen gjennomlyttinger før man kommer dit, og teknisk utmerker ikke nummeret seg heller. Stilmessig skiller det seg ikke spesielt ut og kommer til å gjøre det veldig dårlig i Eurovision. Med tanke på at Bulgaria vanligvis har sendt noe interessant til Eurovision kan man undre seg. Kanskje det var noe i den bulgarske teksten som utmerket seg, og at en eventuell oversettelse til engelsk også vil gjøre dette klart for det ikke-bulgarsk-talende europeiske publikum? Terningkast 2. 


Danmark har skilt seg litt ut fra de andre nordiske landene de siste årene med konsekvent ikke å sende gode bidrag. Årets sang "A new tomorrow" synges av "A Friend in London". Dette er også en lett poplåt, lett å synge med til. "Come on girls, come on boys, it´s your future, it´s your choice, and your weapon is your voice". Vanskelig å si hvordan denne vil gjøre det. Sangen er heller ingen revolusjon, men den er grei å høre på. Spørsmålet er om den lykkes i å få oppmerksomheten blant over 40 bidrag? Ellers er sangen litt kjedelig og stillestående, likevel. Best ved tredje eller fjerde gjennomlytting og deretter ferdighørt. Terningkast 3.


Estland har et av årets beste bidrag, og er definitivt best fra de baltiske landene. Getter Jaani synger "Rockefeller street", som er en superglad låt uten å gli over i å bli totalt jordbærisrosa med fyrverkerieksplosjon. Samtidig er det søt bildebruk med ballerinaer og computer game heroes i teksten. Syngedamen er selvfølgelig pen, men det er knapt noen nyhet da dette gjelder for stort sett alle Eurovision-artister. Sangens største problem er kanskje at den er litt for typisk grand prix, men ellers sterk. Terningkast 5. 


Finland har årets aller beste sang. Paradise Oskar synger en nedstrippet gitarballade med den intetsigende tittelen "Da Da Dam". Imidlertid er det nettopp "Da Da Dam" sangeren ikke vil være, for han skal ut "in the world to save the planet". Teksten er utrolig god, i det den forteller en liten historie som er lett å kjenne seg igjen i. Unge Peter som har sterke visjoner som ingen tar seriøst, men der løsningen på verdensproblemene er diffuse. At sangen fremføres med sterk innlevelse og et sjarmerende smil hjelper også. Jeg tror ikke Finland vinner, men det er synd, fordi om det er en sang i år som faktisk virkelig står seg, også utenfor Eurovision, så er det denne. Dette blir nok min eneste terningkast 6 i år. http://www.youtube.com/watch?v=Wx5KvnpCjpY

Georgia sender merkelige "One more day" av Eldrine. Dette kan gå rettveien. Sangen er kanskje ikke den mest behagelige å høre på, men den er alternativ, og den blir nok lagt merke til. Jeg klarer ikke en gang plassere sjangeren. Den vil imidlertid nesten garantert gå til finalen, og den vil gjøre det bra. Mye vil her avhenge av sceneshowet. Hovedproblemet med denne låten er at den ikke vil nå et bredt publikum. En rappesekvens hjelper nok til å gjøre sangen mer aktuell, men samtidig er den litt for hard til å kunne appellere til alle. Personlig liker jeg ikke helt sangen, men den er grei teknisk sett. Terningkast 4. 


Jeg satser på å fortsette gjennomgangen snart.

http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10084977
http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10099356
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10099404
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10082870
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10082826
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10082864
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10093024
http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10093127

Ingen kommentarer: