lørdag 5. juni 2010

Modernisering i filmhyllene - fremgang i kinosalene

Jeg har sett fire særdeles gode filmer i år, som har hatt opp hvert sitt alvorlige emne; prostitusjon ("Journey of a woman"), terrorisme ("Kurbaan"), islamofobi ("My name is Khan") og politisk rot ("Raajneeti"). Felles for dem er at alle er fra India. To av dem har jeg sett på kino.

Raajneeti. Politics and beyond. I går var det premiere på filmen "Raajneeti (politics and beyond)" på kino. Den blir nok fortsatt å se en stund fremover, håper jeg, og jeg anbefaler alle å gå og se. Uansett. Filmen har humor, selv om det ikke er en latter-orgie av den grunn. Den tar opp et alvorlig tema uten å bli høyakademisk, og for dem som måtte ha savnet "amerikanske bileksplosjoner" i Bollywood-filmer, kan de for en gangs skyld bli tilfredsstilt. Filmen viser på god måte hvordan korrupsjon og intriger, følelsesbetont retorikk og lignende fjerner fokus fra selve politikken. Det hele ender opp i et komplisert, men underholdende rot. Et annet interessant trekk ved filmen er at den mangler den tradisjonelle helten, som vi for eksempel kan se i filmer som "My name is Khan" eller "Kurbaan", eller i amerikanske filmer. Handlingen spiller seg ut i en delstat i Nord-India. Nord-Indias politiske scene har i virkeligheten vært særdeles preget av særinteresser og populisme. "Raajneeti" tegner et dystert bilde av den indiske politiske scenen.

Indisk politikk egentlig. Hvordan er den indiske, politiske virkeligheten da? Bortsett fra en populistisk periode på 70- og 80-tallet, med Indira Gandhi i spissen for Kongresspartiet (hun ble myrdet i 1984), og unntakstilstand 1975-1976, har India vært preget av et relativt fornuftig og opplyst demokrati helt siden selvstendigheten i 1947. Indias neststørste parti, BJP, står for en slags populistisk retning, med fokus på Indias hinduiske trekk, med brodd mot muslimer. I Indias fantastiske grunnlov, i stor grad utarbeiet av Ambedkar (opprinnelig lavkastehindu som konverterte til buddhismen) er imidlertid religionsfrihet godt vernet om. En har dessuten frihet til å propagere religion. "Article 25. (1). Subject to public order, morality and health and to the other provisions of this Part, all persons are equally entitled to freedom of conscience and the right freely to profess, practise and propagate religion." India har ikke satset på å være noen hinduisk stat, på tross av at flertallet er hinduer. Ellers er det en god del korrupsjon i India - landet ligger på 84. plass på en liste med 180 land, hvor korrupsjon er målt i offentlig sektor (http://timesofindia.indiatimes.com/india/India-retains-position-among-the-worlds-most-corrupt-nations/articleshow/5239959.cms). Men - landet har en rik partiflora og økonomien går opp som det suser. India må nok også sies å ha blitt et av verdens mest innflytelsesrike land, kulturmessig sett, blant annet gjennom å ha verdens største filmindustri, gjennom respektert filosofitradisjon, restauranter på hvert gatehjørne og også etterhvert på litteraturfronten.

Indira Gandhi-parodi? På begynnelsen av filmen insisteres det på at enhver likhet til virkelige personer er tilfeldig. Likevel måtte jeg le da Indu trådte opp på scenen med slagord og tale om egen familie, og om ikke elektoratet verdsatte hennes offer, mens høye pappfigurer av henne selv stod rundtomkring (Indira Gandhi? - "Indira er India"). Uansett viser også filmen noe fantastisk - at Indias filmindustri til de grader har evnen til å sette kritisk søkelys på trekk ved det indiske samfunnet og den indiske politikken, og gjøre narr av det. Når har man sett noe lignende fra USA?

For å trekke frem filmens briljans, og indisk filmindustri generelt, kan jeg sitere litt av omtalen som er å finne på oslokino.no, i sammenligning med en annen film som går for tiden, og får mye omtale; amerikanske "Sex and the city 2".

Raajneeti: "Raajneeti is a story about Indian politics. About Indian democracy. About Indian elections. Above all, it is a story of a few people who control the destiny of millions.".
"Sex and the city 2": "Moroa, moten og vennskapet: "Sex and the City 2" gir deg alt og mer til når Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda tar nok en stor bit av The Big Apple".

Heldigvis har indisk film blitt lettere tilgjengelig. Nå kan man håpe at folk også får opp øynene for annen filmindustri i tillegg.

Om folk skal ta seg en tur på kino i nær fremtid, spesielt om du er politisk interessert, har lyst på en mildt humoristisk filmopplevelse, og en overraskende story anbefaler jeg deg å gi indisk film en sjanse og se "Raajneeti".

Kilder og lenker:
http://www.oslokino.no/incoming/article241268.ece
http://www.iloveindia.com/constitution-of-india/right-to-religion.html
http://shaziasarwar.wordpress.com/2010/02/13/my-name-is-shazia-and-i-am-not-a-terrorist/
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d2/Ranbir_Kapoor_snapshot_-_Rajneeti.jpg
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10008482
http://www.vg.no/film/artikkel.php?artid=10008448

2 kommentarer:

Silje Helene Kristin sa...

Hei Thomas!!

Du bør også få med deg "Et øyeblikks frihet" - en fantastisk og sterk film om iranske flyktninger som flykter via Tyrkia til Europa.

En av de desidert sterkeste og beste filmene jeg har sett på lenge!

-Silje

Bo-Nicolai sa...

Hei! =)

Synes også definitivt at "Et øyeblikks frihet" høres interessant ut. Får håpe jeg får sett den før den tas av lerretet - hvis ikke får jeg se den når den kommer på DVD. =)