torsdag 10. juni 2010

Høyredansen fortsetter i den europeiske manesjen

I går var det valg til den nederlandske nasjonalforsamlingen. Mønsteret vi kunne se ved de ungarske, britiske og tsjekkiske valgene tidligere i år, fortsetter å tegne seg. Mønsteret er blått, med brune kruseduller her og der.

Finanskrise og dårlige økonomiske tider fører ofte til intoleranse, og hurtige skifter i politikken. Det interessante i år er at vi også ser at partier som fremstår seriøse og ansvarlige har fått stor oppslutning, og at folk skjønner at det må andre ting til enn restriktiv innvandringspolitikk for å redde økonomien.

Dessverre ser vi at i Ungarn kom et høyreekstremistisk parti svært godt ut. Partiet Jobbik fikk 16,67% av stemmene. I Nederland ser partiet til islamfiendtlige Geert Wilders, Frihetspartiet, som ironisk nok har blitt kalt et udemokratisk parti, ut til å ha gjort det bra, med 24 representanter av 150 i nasjonalforsamlingen (ifølge NTB - vg.no). Imidlertid ser det ut til at (ihvertfall relativt) ansvarlige høyrepartier gjør det bedre, fordi de har større troverdighet i økonomispørsmål. Dette gjelder ungarske Fidesz, tsjekkiske TOP 09, de konservative i Storbritannia og VVD i Nederland. Det interessante er at det ser ut til at mange europeere er villige til å si fra seg velferdsgoder for å få økonomien på fote, og det populistiske er ikke like mye til stede i Tsjekkia og Storbritannia som i Ungarn og Nederland.

Nå gjenstår det å se hvordan valget går i Slovakia i overmorgen, 12. juni. Slovakia er også EU-medlem og euroland, i likhet med Nederland. Senere i år kan valgene i Sverige og Latvia bli interessante.

Kunne nordmenn stemt for budsjettkutt?
_________________________________________________________________________

Oppdatering 19. juni: Polen holder presidentvalg i morgen. Det står mellom EU-vennlige Komorowski og mer nasjonalistiske Kaczynski. Det blir et spennende valg. VG har en liten sak om det fra NTB: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10001997

Ny Tid har denne uken en meget god artikkel om høyrebølgen i Europa, der de også forteller om Slovakia, Ungarn og Tsjekkia, som mange andre medier ikke har fått med seg stort om. Dessverre kunne jeg ikke finne den på nettsidene deres.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10009136
http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/polakkene-velger-ny-president-3233066.html
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10001472
http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/de-liberale-i-tet-i-nederland-3226003.html

Ingen kommentarer: