onsdag 16. februar 2011

Du trenger Septembers kjærlighetshjertelungeredning

"I`m holding my breath until you come back again, but the air is getting less and less, I need love CPR", synger slovensksvenske September i "Resuscitate me"


Jeg håper ingen holdt pusten for September, for forrige studioalbum kom i september 2007, påfallende lenge med henhold på korte tidsrom mellom de tre første platene.

Til tross for en internasjonal karriere, og stor popularitet selv i våre naboland i Baltikum, har September vært relativt ukjent i Norge, og visstnok også i sitt hjemland, Sverige, inntil hun i fjor ble med i TV-programmet "Så mycket bättre".

Dette i kontrast til her langt mer kjente Robyn. Jeg vil imidlertid peke på de tidligere CPR-ene, hjertelungeredningene September har gitt musikken. Bruken av halvmorbid språk i dansemusikk har September kost seg med enda mer tidligere, spesielt på forrige album, da vi kunne danse oss ihjel til "hvil i fred", "RIP", en av hennes forøvrig beste melodier, da denne sangen både var velprodusert, hadde en interessant tekst, og Septembers stemme kom til sin rett. Selv på debutalbumet var denne tendensen gjeldende, i "Can´t love myself" for eksempel:

I`m the kind of thing you don`t remember
Like a rainy day in mid-September
I`m gone, baby I`m gone
People never hate me, my world is so silent
When I try to sing, it sounds like a siren
Baby it´s hard, 
And I see you let me out of this lonely life


Teksten kan tolkes som om den kommer fra en person på randen av selvmordet, eller på den andre siden, mindre alvorlig, som en person som ber om hjelp til å komme ut fra ensomheten.

På "Looking for love" på andrealbumet "In Orbit" fikk vi en fantastisk blanding av strykeinstrumenter og dance-musikk, aldri overgått siden, selv om Robyn tangerer med "Indestrucible" på sin "Body talk".

"Love CPR" har fått blandede anmeldelser. Kjærlighetshjertelungeredningsplaten ble lansert først i dag, og inneholder hele 19 sanger, i en tid der trenden er at platene blir kortere og kortere. Samtidig utnytter September dette veldet av låter godt, og vi har allerede fått fem singler fra platen. Men er det bra?

Musikken er pen med elektroniske toner som regner i kaskader bak Petra Marklunds fabelaktige halvmørke stemme, hvis sekundærkvalitet også er innlevelsen hun klarer å legge i noen av låtene. Sånn sett klarer artisten å tillegge mange ellers middelmådige sanger en verdi de ellers ikke ville hatt. Blant disse elektropopdamene er det vel bare Nadia Ali som kan skryte av en såpass god sangstemme. Imidlertid mangler Petra Marklund Nadia Alis låtskrivertalent, og det er også først på denne platen hun har deltatt selv i å skrive noen av låtene. Tekstene er ofte lite utfordrende, og uspennende. Mange av sangene er veldig like hverandre, noe man spesielt merker når albumet er så langt. Samtidig har det magien fra mange av de tidligere platene, som skapes av den fabelaktige stemmen i samarbeid med den fantastiske produceren Jonas van der Burg, som dessverre bare har stått for tre av låtene på albumet. To av disse er blant platens sterkeste spor: "Something´s going on" og "Bump and grind".

Albumet er imidlertid ikke helt uvariert. Man har mer åpenbare hitlåter som den nyeste singlen, "Party in my head", men også litt mer eksperimentelle superelektroniske "Music", som har blitt sammenlignet med Madonnas låt med samme navn. I motsetning til den ellers utmerkede anmeldelsen til Anders Nunstedt fra svenske Expressen, mener jeg Septembers låt slår Madonnas langt på vei. De svenske bonuslåtene fra TV-programmet "Så mycket bättre" har også veldig høyt nivå. Låten "Kärlekens tunga" er meget interessant produsert og her kommer også Septembers innlevelse til sin rett, og hitsingelen "Mikrofonkåt" gir meg lyst til å kaste meg inn i en boksering i vill hyperekstase. "My emergency" er tekstmessig mer interessant enn mange av de andre låtene.

Albumet har ingen direkte dårlige låter, men vi har enda ikke sett det albumet hvor Petra Marklund aka September virkelig får utnyttet talentet sitt. Så langt er mine personlige favoritter "Something`s going on", "Resuscitate me", "Bump and grind", "Kärlekens tunga" og "Mikrofonkåt" (og den engelske versjonen av samme sang: "Me and my microphone").

Kjøp albumet.

Her kan du se musikkvideoen til "Resuscitate me": http://www.youtube.com/watch?v=51vB15OgHrw

http://www.expressen.se/1.2332260
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/recensioner/article8548717.ab
http://www.svd.se/kulturnoje/musik/love-cpr_5944015.svd


Ingen kommentarer: