søndag 26. april 2009

Visaginas

På 70-tallet ble det bygd et atomkraftverk i Litauen. Det blir ofte omtalt som atomkraftverket i Ignalina, selv om småbyen Ignalina er noen mil unna. Det ligger i Visaginas, som er en by helt i den nordøstlige delen i Litauen.

Det er kanskje ikke vanskelig å forestille seg at kunnskaper om kjernefysikk ikke er noe som er utbredt overalt, blant alle slags mennesker, og at en utdanning innenfor dette ikke er like vanlig som for eksempel å studere økonomi. I Litauen er det mangel på slike eksperter. De fleste ekspertene der er derfor russiske.

Så, rundt dette kjernekraftverket vokste det opp en by som heter Visaginas. Befolkningen er svært ung, og det finnes ikke mange gamlinger der, ettersom folk kom tilflyttende for ikke så lenge siden. Siden folkene som kom tilflyttende hadde høy utdannelse, kan man jo forestille seg, hvor kontroversielt det enn må være, at befolkningen i denne byen er noe spesiell.

Om lag 5000 arbeider på kjernekraftverket, eller arbeidet. Nå må Litauen legge ned kjernekraftverket på grunn av miljøfantaster som skriker om at det fælt med kjernekraftverk. De har en spesiell grunn til å hyle om dette: Tsjernobyl-ulykken. I natt var det 23 år siden Tsjernobyl gikk i lufta. Reaktorene i Ignalina-kraftverket er av samme type som dem i Tsjernobyl. Uansett - de som vet noe om Tsjernobyl-ulykken vet at det var et resultat av menneskelig slurv innenfor et ineffektivt politisk system. Vi har ikke dette systemet i dag.

Det er mulig at det foreligger ordentlige vitenskapelige rapporter som skulle tilsi at atomkraftverket burde legges ned. Det er planer om å bygge et nytt atomkraftverk, men i mellomtiden får nedleggingen store økonomiske konsekvenser. Mange mister arbeidsplasser, og prisen på elektrisitet kommer til å stige. Dette gjøres i en tid da landet er sterkt plaget av finanskrise. Prisen på elektrisitet har allerede steget.

Jeg har ikke vært i Visaginas, men på bilder ser jeg at det er stort sett blokker, selvfølgelig ikke det vakreste syn for øyet.

Man kan se over til atomkraftverket fra Hviterussland. Det ligger på andre siden av en innsjø. Det ser vakkert ut - som et symbol på hva mennesker tross alt har fått til, enda det var under et såpass ineffektivt system som Sovjetunionen bar preg av. I det minste ble det lagt vekt på kunnskap. Visaginas, som har cirka 30.000 innbyggere kan være stolt av et høyt utdanningsnivå og å ha ting på stell. Imidlertid - hva skjer etter nedleggelsen? Atomkraftverket har stått for såpass mye som 80-85% av landets energiforsyning. Jeg tror kanskje det er mindre nå. Likevel - i Litauen ser det ikke ut til å være så mange andre måter å skaffe energi på.

Det jeg lurer på er bare om ikke nedleggelsen av atomkraftverket er et veldig ufornuftig vedtak gjort av mennesker som ikke har hatt nok informasjon. Jeg påstår ikke at jeg har noen grunn til å uttale meg, men med såpass mye som politikere må gå gjennom, er jeg skeptisk til at alt har vært gjort rett og med kunnskap som basis for avgjørelsen. Jeg er dessverre ikke den personen som forstår så altfor mye om slike ting, men jeg ser at dette fører til økonomiske problemer. Hvor ofte overskygger ikke "lettvinte" og "raske" beslutninger for miljøets sak, viktige økonomiske faktorer? Etter hva jeg har forstått har også andre land betalt for å sikre atomkraftverket ytterligere. Jeg antar dette har vært gjort med offentlige midler som er skaffet via skatter og avgifter.

Ut fra det jeg kan se virker det som en idioti hinsides alle grenser, men det er mulig at de økologiske faktorene er mer alvorlige enn jeg vet eller har anelse om. Men det er også en viss mulighet for at dette bare er tåpelig. Etter hva jeg forstår er de fleste litauere misfornøyde med at verket skal legges ned. Det er klart, siden økonomien vil lide under det. Når de selv sånn sett blir rammet er det kanskje lettere å legge økonomi og vitenskap til grunn enn om det var et land langt unna. Dette er altså EU-bestemmelser som ligger til grunn.

Jeg har ofte tenkt at folk kanskje har en usunn frykt for atomkraftverk, på samme måte som de frykter E-stoffer (C-vitaminer er også E-stoffer) og enkelte kunstige stoffer. De økonomiske og økologiske faktorene vil selvfølgelig variere fra atomkraftverk til atomkraftverk, fra sak til sak, slik også forskjellige E-stoffer er nettopp forskjellige. Det er såklart lett "å stryke alt over en kam" og si "legg ned alle atomkraftverk" eller; "jeg vil ikke spise E-stoffer". Spiser du ikke C-vitaminer kan du selv tenke deg hva som skjer. Dersom et land som per dags dato ikke har grunnlag for å utvinne energi på stort andre måter enn ved atomenergi blir tvunget til ikke å benytte seg av det, kan du også tenke deg hva som skjer.

Vi HAR problemer med kjernekraftverk, men for å gjøre dem sikrere og for å kunne bygge nye og bedre, og å utvikle teknologien MÅ MAN HA ØKONOMI! Jeg er redd forferdelige angrep på økonomien slik vi ser i dette eksempelet kan være en grusom brems for utvikling.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

:) Sant. Atomkraftverk er kanskje den mest miljøvennlige energikilden vi har som også er økonomisk fornuftig (vindmøller og solcellepaneler er et underskuddsprosjekt, f.eks)

Bo-Nicolai sa...

Vel, det virker også på meg som om vindmøller og solcellepaneler er noe dall.

Har du noe konkret informasjon om dette, eller noen gode nettsider eller whatever? Det er et ganske interessant emne. I Norge er man ganske heldige med fossekraft også videre, men det er jo slettes ikke overalt der det er.

Jeg tror det ligger mye i utvikling av atomkraftverk, men også i atomenergi generelt sett. Problemet er at det er så fy-fy. Jeg tror nettopp dèt er skadelig. Utviklingen må gå fremover, men med overdreven forsiktighet kan det bli unødvendig sinket, hvilket igjen kan føre til skader.

Vi (det vil si jeg og I) skal antagelig reise til Visaginas og få omvisning på kraftverket. Det kan bestilles. Det er snart slutt på det, for verket legges ned i år. Interessant for min del. Videre kanskje vi drar til Daugavpils i Latvia som er nært den litauiske grensen.

Bo-Nicolai sa...

Grunnet ny kunnskap ser jeg meg nødt til å legge til noe her.

På besøk i Ignalina Atomkraftverks informasjonssenter, fikk man høre at hundre prosent sikker drift at atomkraftverket kun kan foregå i to års tid fra nå av. Å legge ned et atomkraftverk krever utrolig med ressurser og penger. Litauen ville hatt utrolig store problemer med å klare dette på egenhånd, men takket være avtalen med EU får de økonomisk støtte til nedleggelse, slik at det kan gjøres. Selv om det kanskje skjer litt for tidlig er de positive effektene ikke å komme bortfra. Om atomkraftverket fikk skure og gå i noen år til, kunne det hende Litauen ikke klarte å legge det ned på egenhånd. Den økonomiske situasjonen i Litauen er virkelig ille for tiden. Dessverre fører også nedleggelsen av atomkraftverket til økte strømpriser. Likevel må nedleggelse ses som den mest fornuftige løsningen.